Saborsko prelo – Interaktivne radionice starih zanata

Da bi doprineli sadržajnijem programu završne svečanosti Vukovog sabora u Tršiću, TOG Loznice je organizovala u nedelju 17. septembra 2017., pored saborišta, Etno bazar i Saborko prelo  sa interaktivnim radionicama starih zanata (tkanje, vez, grnčarstvo, kaligrafija, opančarstvo, pecanje..) kao i radionicu sviranja na tradicionalnim instrumentima sa školom folklora uz maksimalno angažovanje lokalnih udruženja žena i gostovanje gajdaša Milana Vašalića iz Kikinde i udruženja „Naše ruke“ iz beograda. Organizovali smo i bogat kulturno-umetnički program u kojem su nastupala kulturno umetnička društva sa teritorije našeg Grada i gosti iz Ugljevika i Lopara kao i koncert Saborske trube sa gostovanjem trubačkog orkestra iz Guče. Posetioci Vukovog sabora mogli su na etno bazaru kupiti proizvode domaće radinosti i rukotvorine žena iz Loznice, Malog Zvornika, Ljubovije, Rudog, Zvornika, Šapca, Osečine, Valjeva, Krupnja kao i proizvode od meda.

Organizovana je završna izložba Pustovanje u Loznici, za polaznice obuke iz pustovanja vune, u kojoj je TOG Loznice takođe učestvovala. Sertifikate je uručila ambasadorka Australije lično.

U susret Vukovom saboru urađen je veliki asortiman suvenira. Posebno ističemo Turistički vodič za decu u formi bojanke – BoLOjanka zaštićen autorskim pravima TOGL, koji je na Saborskom prelu promovisan uz angažovanje velikog boja polaznika dečije škole crtanja „Mašta bašta“ iz Loznice.

Na Saborskom prelu se predstavio i Kreativni kurs gitare iz Loznice, naši slikari, knjižare, humanitarne organizacije (gostovanje udruženja „Plava školjka“ iz Beograda). Sve učesnike i posetioce smo poslužili domaćom hranom i pićem kao i posebne goste, veliku grupu planinara koji su stigli sa jubilarne Gučevske transverzale – Vukove bogaze.