14. септембар 2015.

Бања Ковиљача

Бања Ковиљача се налази у западној Србији на десној обали реке Дрине. На овом простору се сусреће брдовити Јадар, благо заталасана Поцерина са плодном заравњеном Мачвом. Природни елементи који географски одређују Бању Ковиљачу су: планина Гучево, река Дрина, плодна равница Лозничког Поља и сумпоровите воде Бање Ковиљаче.

Место са готово идеалним условима за живот насељавано је од најстаријих епоха цивилизације па све до данашњих дана. Први запис о Ковиљачи начињен је 1533. године када се она помиње као насеље у Нахији Бохорина, назив који се и данас среће само у измењеном облику по околини. На мочварном подручју око извора лековите воде, спонтано је настало бањиште где су богати Турци долазили породично на теферич, а мало касније ту подигли и први женски хамам

Првобитан назив Бање је био Смрдан Бара, затим Смрдан Бања, а онда по селу Ковиљачи, или можда по предивном биљу народ је назвао Бања Ковиљача. Вук је као такву помиње у својим записима 1827. године, а уређење запуштене Бање почиње половином 19. века.

Државни хемичар Илић је 1855. године урадио прву хемијску анализу. Посебно важна година за Бању је 1898. када је Указом Народне Скупштине, Бања дата на експлоатацију народу округа подрињског у трајању од 50 година. Од тада креће и убрзан развој места са свим обележијима савременог туризма. Године 1907. завршено је главно сумпоровито купатило са два већа базена за групне терапије и четрдесет када за индивидуалне купке. Године 1910. почиње градња пругe Шабац – Бања Ковиљача, следи градња бањских вила: Ковиљача, Босна, Далмација, Херцеговина, хотела Београд, а на 40 хектара је уређен један од најлепших паркова Србије.

Као круна у архитектонском низу 1932. године отворена је луксузна бањска дворана „Кур-салон“, која до данашњих дана представља један од симбола српског угоститељства. Надолазећи рат зауставља даљи полетни развој Бање Ковиљаче да би се затим, у послератном периоду кренуло у осавремењивање туристичке и лечилишне понуде.

Данас је Бања Ковиљача савремено туристичко место са разноврсном и богатом понудом смештајно угоститељских капацитета: хотела, одмаралишта, пансиона и домаће радиности, а гостима су на располагању бројни ресторани, кафане, пицерије и кафићи. У новијој понуди предњаче wellness услуге Специјалне болнице за рехабилитацију и хотела “Royal spa”.