4. новембар 2016.

Гљиваријада

Подриње је рај за љубитеље печурки. Јестиве, отровне, лековите печурке које се могу наћи на шумовитом и ливадском подручју Подриња, сваке године буду представљене посетиоцима на Изложби гљива у Бањи Ковиљачи.

Гљиварско друштво Љубомир Вуксановић – Барле из Бање Ковиљаче бави се истраживањем, заштитом и очувањем гљива, едукацијом грађана, изложбом и такмичењем у припреми хране од гљива. Друштво се бави заштитом и очувањем природе и животне средине, научно-истраживачким радом у области микологије и екологије уопште. Главни циљ гљиварског друштва је да заштити природне ресурсе од немилосрдне и крајње непланске експлоатације. Сваке године гљиварско друштво организује еколошку акцију „Помозимо природи“ где сакупљају неразградиви отпад на планинским падинама Гучева као и уз обалу реке Дрине и то пар дана пред саму „Дринску регату“. На тај начин желе да врате природи добро које она нама даје. Прва изложба гљива у Бањи Ковиљачи одржана је 1998. године и од тада је организовала 19. Изложби и „Гљиваријада“.

„Гљиваријада“ је манифестација која се одржава друге недеље октобра месеца и траје неколико дана. Посетиоци имају прилику да се упознају са различитим врстама гљива, послушају стручна предавања и уживају у културно-уметничком програму као и дегустација гулаша од гљива након завршеног програма. Такође, организује се и базар где посетиоци имају могућност од излагача да купе неки од ручних радова.