21. септембар 2015.

Манастири и цркве

МАНАСТИР ТРОНОША

Манастир Троноша се налази 17 km од Лознице, на путу за Крупањ. Према предању, изградња манастира се везује за краља Драгутина. Краљ је почео подизати манастир, али га је смрт претекла, па је изградњу завршила његова жена Кателина 1317. године.
За време Турака Троноша је паљена неколико пута, рушена и пљачкана. Обновљена је 1833. године уз помоћ кнеза Милоша. Исте године Никола Јaнковић ради дуборез на иконостасу, као и већину икона.  У 19. веку храму је са западне стране дозидан звоник са високим торњем у барокном стилу.
Манастирска црква посвећена је Ваведењу Пресвете Богородице. Данашњи манастирски комплекс чине: црква, нови конак са трпезаријом, изложбени простор и Музеј раног Вуковог школовања.
Цео манастирски комплекс је складан и прилагођен туристичком боравку. За манастир Троношу везан је обичај Ратарске свеће. Два суседна села сакупљају прилоге и прилажу манастиру у воску изливене свеће за Велики четвртак. Свеће су високе око два метра и тешке око 50 килограма. Ни у најтежим данима историје овог краја обичај није прекидан.
Стотинак метара пре главног улаза у манастир Троношу са десне стране, налази се десетоцевна бетонска чесма са хладном изворском водом,  коју народно предање приписује деветорици браће Југовића и старом Југ Богдану. Изнад чесме налази се мала капела Светог Великомученика Пантелејмона, подигнута 1968. године.

МАНАСТИР ЧОКЕШИНА

Манастир Чокешина са црквом посвећеном рођењу Пресвете Богородице, смештен је у подножју планине Цера, недалеко од места Прњавор. Манастир датира из прве половине 15. века.
Име манастира потиче од властелина Богдана Чокеше на чијем је имању саграђен. 1458. Манастир постаје власништво великог логотета Стјепана Ратковића. Претпоставља се да су две камене плоче са орноментима рељефа са пода цркве из тог времена.
У Првом српском устанку, манастир је опљачкан и спаљен. Обновио га је, на старим темељима, кнез Милош и брат му Јеврем. Има основу у облику триконхоса са уписаним крстом и куполом изнад. Поред петостране олтарске апсиде храм има и тростране певнице изнад којих су у некој од каснијих интервенција дозидане мање куполе, тако да храм у свом данашњем изгледу има три куполе: средишњу, већу и две бочне, мање. Над припратом се издиже звоник квадратне основе. Спољну декорацију чини венац слепих аркада који тече испод кровног завршетка централне куполе. Обнова је трајала од 1820. до 1823. године када је црква добила данашњи изглед.
У близини манастира, испод села, око Липова Потока на брду Џејевац, на Лазареву суботу 16. априла 1804. године одиграо се чувени бој на Чокешини. У том боју су изгинула браћа Недић, у чији је помен подигнута и спомен костурница са спомеником чокешинским јунацима.

ЦРКВА ПОКРОВА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ
У ЛОЗНИЦИ

Црква Покрова Пресвете Богородице се налази у центру Лознице на некадашњем утврђењу под именом „Лознички град“ или „Бедем“. Подигнута је 1873. године. У цркви су иконе светитеља и 32 уметнички вредна предмета.

Изграђена је у традиционалном српско – византијском стилу и висока је 42 m. Храм је крстолике основе, има три мале и једну велику купoлу.

ЦРКВА ВАЗНЕСЕЊА ГОСПОДЊЕГ У ЛОЗНИЦИ

Године 2001. у пролеће, на захтев Црквене Општине да се додели плац од 50 ари на имању Вука Караџића, Скупштина Општине  Лознице, доноси Одлуку да се додели плац на поменутој парцели за градњу нове цркве.
На Спасовдан 2001. године Његово Пресвештенство Епископ Шабачко – ваљевски, господин Лаврентије освештао плац уз присуство свештенства и верника.
Нова црква посвећена је Светом Вазнесењу Господњем (Спасовдан).
Пројекат храма подржава традиционалну градњу црквених објеката српско-византијског градитељства, димензија 32 х 21 m. Звоник је на западној страни, висине 24 m. Црква је и даље у току изградње.

ЦРКВА СВЕТИХ АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА У БАЊИ КОВИЉАЧИ

Подигнута 1975. године у Бањи Ковиљачи, а осветио је Епископ шабачко-ваљевски Јован. Темељи цркве непознатог порекла пронађени 1866. године. Радови на живопису почели су 1997. године и трајали су до 2005. године и освећени 13. августа од Епископа Лаврентија. Радове на живописању је изводио свештеник Добрица Костић из Смедерева. При храму основан је 2004. године Хор „Сабор српских светитеља“.


ЦРКВА СВЕТИХ АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА У ЛЕШНИЦИ

Прва црква грађена је 1837. године, а садашња је подигнута 1874. године. Налази се у варош Лешници, насељено место града Лознице.