Манастир Троноша налази се 17km од Лознице, на путу за Ваљево. Оснивање манастира везује се за 1317.годину и задужбина је краља Драгутина и његове жене Катарине. Испред манастира налази се капела Светог Пантелејмона са чесмом девет Југовића коју је народ Подриња изградио у част Југ Богдана и његових синова који су по легенди пред одлазак на Косовски бој овде преноћили и напили се воде са овог извора.

Манастир Чокешина је женски манастир који се налази у истоименом селу, у подножју планине Цер.  Манастир је из прве половине 15. века а по легенди је задужбина Милоша Обилића. Име је добио по некадашњем мачванском  властелину Богдану Чокеши на чијем је имању саграђен.

Црква Покрова Пресвете Богородице се налази у данашњем центру Лознице а некадашњем утврђењу „ Лознички град“ . Подигнута је 1873.год и изграђена у српско-византијском стилу.

Црква Вазнесења Господњег подигнута је на некадашњем имању Вука Караџића на Лагатору у Лозници , по величини је трећи храм у Србији .

Црква Светих Апостола Петра и Павла у Бањи Ковиљачи је подигнута 1975.год. При храму је основан и хор „ Сабор српских светитеља „

Црква Светих Апостола Петра и Павла у  Лешници је подигнута 1874.год

www.crkvaloznica.org

www.eparhija-sabacka.com