Manastir Tronoša nalazi se 17km od Loznice, na putu za Valjevo. Osnivanje manastira vezuje se za 1317.godinu i zadužbina je kralja Dragutina i njegove žene Katarine. Ispred manastira nalazi se kapela Svetog Pantelejmona sa česmom devet Jugovića koju je narod Podrinja izgradio u čast Jug Bogdana i njegovih sinova koji su po legendi pred odlazak na Kosovski boj ovde prenoćili i napili se vode sa ovog izvora.

Manastir Čokešina je ženski manastir koji se nalazi u istoimenom selu, u podnožju planine Cer.  Manastir je iz prve polovine 15. veka a po legendi je zadužbina Miloša Obilića. Ime je dobio po nekadašnjem mačvanskom  vlastelinu Bogdanu Čokeši na čijem je imanju sagrađen.

Crkva Pokrova Presvete Bogorodice se nalazi u današnjem centru Loznice a nekadašnjem utvrđenju „ Loznički grad“ . Podignuta je 1873.god i izgrađena u srpsko-vizantijskom stilu.

Crkva Vaznesenja Gospodnjeg podignuta je na nekadašnjem imanju Vuka Karadžića na Lagatoru u Loznici , po veličini je treći hram u Srbiji .

Crkva Svetih Apostola Petra i Pavla u Banji Koviljači je podignuta 1975.god. Pri hramu je osnovan i hor „ Sabor srpskih svetitelja „

Crkva Svetih Apostola Petra i Pavla u  Lešnici je podignuta 1874.god

www.crkvaloznica.org

www.eparhija-sabacka.com