14. септембар 2015.

Гучево

Једна од главних географских одредница у близини Лознице и Бање Ковиљаче јесте планина Гучево. Добрим делом, захваљујући овој планини, Лозница има специфичну климу и заштићена је од јаких ветрова.

Геоморфолошки састав Гучева омогућио је и појаву термоминералних вода које се убрајају у оне најделотворније и најлековитије. Планина се пружа правцем северозапад – југоисток, у дужини од 10 km, са надморском висином од 779 m (Црни врх). Од Лознице до Гучева води асфалтни пут који пролази кроз Бању Ковиљачу.

Силуета овог масива се заштитнички надвија над Бањом Ковиљачом и Лозницом, а током историје представљао је сигурно склониште за становништво у кризним временима. У историјске уџбенике Гучево се уписује 1914. године, када се на његовим гребенима педесет и пет дана водила „Битка под облацима“. На Црном врху налази се спомен костурница подигнута у знак сећања на борбе вођене током Првог светског рата. Око споменика је уређен видиковац, са којег се пружа прелеп поглед на Подриње, Поцерину, Семберију и Мајевицу.

Гучево пружа идеалне услове за развој спортско–рекреативног, екскурзионог и излетничког туризма. Планина је атрактивна и лако доступна током целе године.