14. септембар 2015.

Тршић

Ја сам се у Србији родио и узрастао и зато ми се чини да на свијету нема љепше земље од Србије ни љепшега места од Тршића“. Вук Стефановић Караџић

Знаменито место Тршић налази се на 7 km од Лознице и родно је место Вука Стефановића Караџића, реформатора српског језика и писма. Историјат Тршића почиње 17.9.1933. године, када је у организацији Одбора за обнову спомен објекта Вуку Караџићу уз подршку Министарства просвете Краљевине Југославије и ангажовањем становника Јадра обновљена Вукова спомен кућа. Том приликом је у дворишту Вукове куће одржан први Вуков сабор.

Обновљена кућа представљала је спој начина живота српског сељака са краја 19. века и Вуковог животног пута и рада. Република Србија је 1979. године прогласила Вукову спомен кућу непокретним културним добром од изузетног значаја.

Цео комплекс представља својеврстан музеј на отвореном у којем се налазе објекти народног градитељства у којима су смештени Музеј Вукових сабора, Музеј језика и писма, опанчарска и кројачка радња, као и галерија. Отворена је и књижара, гостинска кућа (данас Кућа писаца). На саборишту је изграђена црква брвнара посвећена Архангелу Михаилу.

Данас Тршић представља јединствен споменички комплекс, који годишње посети више десетина хиљада туриста , који имају прилику да уживају у дивном складу природних лепота и народне традиције, као и да се упознају са историјом, језиком и културом српског народа. Током лета и викендом Тршић је омиљено излетиште Лозничана.