27. октобар 2016.

Планинарење

Не зато што је наша и што живимо у њој, али Лозница заједно са својом околином поседује невероватне природне лепоте.  Врхови са којих пуца поглед, реке, речице, језера, потоци, шуме, споменици, манастири, старе куће, чине природу нашег подручја изузетно атрактивном. Природа се најбоље упознаје кроз планинарење. Поред освајања врхова, увек сте у прилици да посетите неко ново место, да видите и неки споменик, манастир, реку или језеро за које нисте знали ни да постоји и да чујете неке приче и анегдоте које никада не бисте чули.

Природа извлачи оно најбоље и најплеменитије из вас, боравком у њој човек се враћа својим прапочецима и давно изгубљеним чулима.

Велики број планинара има различите мотиве, а углавном су то: изазов, уживање у нетакнутој природи и дружење.

Планинарско-смучарско друштво „Гучево“ основано је 2. августа 1951. године. Од свог оснивања до данас ПК „Гучево“ остало је удружење које љубав према природи и дружењу испуњава кроз планинарске активности које за основни циљ имају очување телесног и духовног здравља. Извели су успоне на практично већину планинских врхова у Србији и старој Југославији, а један број чланова је учествовао у алпинистичким успонима и експедицијама као што су успони на Елбрус, Арарат, Килиманџаро, Монт Еверест и др.

Ако сте љубитељи планинарења, више информација о планираним активностима можете пронаћи на сајту ПК „Гучево“ Лозница http://pkgucevo.org.rs/