27. октобар 2016.

Ботаничка башта „Рајска долина“

Недалеко од Лознице налази се село Липница а у њему „Рајска долина“, на 300 метара од пута. Да име одговара амбијенту увери се сваки посетилац домаћинства Живка Панића на чијем имању се простире царство разноврсних биљака  прикупљених са свих страна света, као у правој рајској долини. Јединствена ботаничка башта где на око два хектара под ведрим небом расте, цвета и мирише више од хиљаду биљних врста.

Живко радо дочекује сваког госта, а посебно ђачке екскурзије којих је све више па са уживањем деци говори о биљкама и проводи их кроз богати и шарени свет. Где год поглед падне, има се шта видети, од локвања у шест боја, хамамелиса који цветају у јануару, неколико врста кедрова, сребрних, жутих, дрвенастих божура, мочварних хибускуса, гинко билобе, банане, папрати, бамбуса од најмањих, високих тек петнаестак сантиметара, до недавно набављеног који достиже 30 метара, магнолије, першунасте божура.

Има неколико украсних кокошака, петлова, гусака, магарца и гаврана Гвоздена који је права атракцција. Наиме, гавран Гвозден је проговорио са две године и кад види газду Живка, јасно и гласно каже, „Живко домаћине!“. Тако често дозива и превари Живка који изађе из куће мислећи да га неко зове или пак не излази мислећи да галами гавран Гвозден а оно стигли гости и траже га.

Током године готово да нема дана а да нешто не цвета, да се неки цвет не отвори и улепша амбијент.