13. октобар 2016.

Саборско прело

Туристичкој организацији града Лознице  је припала част да се у прославу Вуковог сабора укључи манифестација „Саборско прело“ у Тршићу у оквиру ког су се представила удружења која се баве негом и традицијом старих заната у нашем граду са својим гостима из окружења (Крупањ, Мали Зворник, Осечина, Љубовија, Богатић, Ваљево, Шабац,…) која су излагала своје рукотворине, а културно-уметничка друштва су се представила сплетом игара из целе Србије.

Било је ту и вишегласног певања традиционалне српске песме а познати глумац Иван Бекјарев у улози Вука С. Караџића изводио је перформанс а посетиоци су имали прилику да се фотографишу и разговарају са њим. Велику пажњу привукао је и гост Јanez Rozman, тискар из Словеније, који је у Тршић допремио комплетну штампарију која се користила на Бледском двору.

Посетиоци су по први пут могли да виде како се некада штампало и писало, али и да добију јединствен тисак са ликом Вука и његове куће на ручно прављеном папиру или калиграфским словима исписано своје име. Свако ко је посетио Саборско прело могао је кући да понесе оригиналне и вредне сувенире.