31. октобар 2016.

Троноша

По предању, Троноша је добила име по три речице које носе воду, па се код манастира састају у једну.

Манастир Троноша налази се 17km од Лознице, на путу за Крупањ. По предању, изградња манастира се везује за краља Драгутина, који је почео подизати манастир, али га је смрт претекла, па га је завршила његова жена Катарина 1317. године. Током турског периода Троноша је неколико пута паљена, рушена и пљачкана. Поново је подигнута 1559. године. Манастир је спаљен 1813. године, а обновљен 1833. године уз помоћ кнеза Милоша Обреновића.

Манастирска црква посвећена је Ваведењу Пресвете Богородице. Оштећена је и током Другог светског рата. Поново је обновљена 1961. године и отада манастирски комплекс поприма данашњи изглед. Данашњи манастирски комплекс чине: црква, нови конак са пространом трпезаријом, изложбено простор и Музеј Вуковог раног школовања. Цео манастирски комплекс је складан и прилагођен туристичком боравку.

За манастир Троношу везан је један од најлепших народних обичаја: Ратарске свеће. Два суседна села скупљају прилоге и пролажу манастиру Троноши, у воску изливене свеће за Велики четвртак. Свеће су високе око 2m и тешке преко 50kg. Ни у најтежим данима историје овог краја, овај обичај није прекидан.

Недалеко од манастира Троноше, налази се десетоцевна бетонска чесма са хладном изворском водом, коју народно предање приписује деветорици браће Југовића и старом Југ-Богдану. Изнад чесме издиже се капела Светог Великомученика Пантелејмона. Првобитна чесма и капела, по народном предању подигнуте су уочи  Косовске битке 1388. године. Много пута су кроз историју рушене. Cадашња капела са чесмом је подигнута 1968. године.