3. новембар 2016.

Туризам

Природа дела Подриња, коју чине извесни делови општине Лозница, заједно са Јадром, историјски значајним крајем западне Србије, богата је и разноврсна.  Равничарски, долински, брежуљкасти и ниско планински рељеф општине Лозница, међусобно се спајају и прожимају на специфичан начин, чинећи простор препознатљивим и туристички интересантним. Туризам је будућност лозничког краја.

Уз разноврсну природу, складних рељефних облика, плодно земљиште, природне и антропогене вредности, стимулативни и седативни климат, мање реке и потоке, истиче се и бурна историјска прошлост. Препознатљива по људима и догађајима и њима посвећеним споменицима и манифестацијама, доприноси препознатљивости општине Лозница на домаћем туристичком тржишту.

Више од осталих туристичких вредности у општини Лозница и непосредној околини, истичу се: РЕКА ДРИНА, БАЊЕ – Бања Ковиљача, Бања Бадања, ПЛАНИНЕ – Гучево и Цер, ЗНАМЕНИТО МЕСТО ТРШИЋ, МАНАСТИРИ – Троноша, Чокешина,  АРХЕОЛОШКА НАЛАЗИШТА -Пауље, код Брезјака, у Руњанима и др.. ОСТАЦИ СТАРИХ ГРАДОВА И УТВРЂЕЊА – Видојевица, Косанин град, Тројанов град, Ковиљкин град, Јеринин град.

СПОМЕН КОСТУРНИЦЕ ИЗ ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА – на Церу и Гучеву.

СПОМЕНИЦИ КУЛТУРЕ – Споменик из Првог српског устанка у Чокешини, Споменик палим жртвама у Драгинцу и др.

МУЗЕЈИ –  Музеј Јадра у Лозници. Музејске поставке у Тршићу: Музеј Вукових сабора, Вукова спомен кућа са окућницом, Музеј језика и писма. У Текеришу: Историјска поставка Церске битке. У Троноши: музејска поставка Вуковог раног школовања.

ГАЛЕРИЈА – Галерија слика – легат Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић у Лозници, Галерија Мине Караџић – Лозница.

КУЛТУРНО-ТУРИСТИЧКЕ МАНИФЕСТАЦИЈЕ – Вуков сабор, Ђачки Вуков сабор, Мићини дани, Цвијићеви дани,  Дринска регата, обележавање Церске и Гучевске битке.

СТАРЕ ЗГРАДЕ – Основна школа „Анта Богићевић“, стара гимназија „Вук Караџић“, кућа Катића – галерија Миће Поповића, Музеј Јадра, Вуков дом културе и др., старе виле у Бањи Ковиљачи: Босна, Ковиљача, Далмација, Херцеговина, Подриње, Гучево, Стражилово и др., сумпорно купатило „Краља Петра Првог“, бањска дворана „Кур-салон“ и др.

СПОМЕНИЦИ ЗНАМЕНИТИХ ЛИЧНОСТИ – Вук Караџић, Јован Цвијић, Филип Вишњић, Степа Спетановић, Влада Зечевић…

СПОРТСКО РЕКРЕАТИВНИ ТУРИЗАМ – Туристи који свој одмор желе да проведу активно у спортско-рекреативном смислу пружају се многобројне могућности: пешачење по шумовитим планинама Подриња, вожња бициклом мапираним стазама, бављење воденим спортовима на чувеној Дрини и базенима па до вожње по теренима који су као створени за теренске четвороточкаше.

За оне који би да упражњавају спортске активности на располагању су им  терени у склопу хотела и одмаралишта са пратећом угоститељском понудом прилагођеном овој клијентели.

Љубитељи зимских спортова имају могућност да своје вештина на скијама провере на благим стазама планине Гучево.

Параглајдинг клубови сваке године на Гучеву организују Међународни куп у слетању на тачку, а и туристи жељни авантуре могу се опробати у овом спорту.

СЕОСКИ ТУРИЗАМ – Чист ваздух, здрава храна, чиста планинска вода, шуме, планине…привлаче госте у наша села Корениту, Тршић, обилују природним лепотама и условима за развој планинског, рекреативног, верског, сеоског, спортског и ловног туризма.

Захваљујући природним, еколошким и амбијенталним карактеристикама рурална средина веома је занимљив и перспективан простор за развој сеоског туризма. Адекватно изграђене куће за одмор у природи, коју одликује мир и тишина, праве су „оазе“ за људе из високо урбанизованих, индустријских центара.

Етно село „ТРОНОШКИ ВАЈАТИ“ у Троноши, Конак „МИШИЋ“ у Тршићу, Конак „МИЛИЦА“ у Тршићу.