Vuk Stefanović Karadžić – rođen je 1787.god u Tršiću. Bio je filolog, reformator srpskog jezika, sakupljač narodnih umotvorina i pisac prvog rečnika srpskog jezika. U Loznici su podignuti njegov spomenik i bista, njegovo ime nose i osnovne škole u Loznici i Tršiću, jedna ulica i jedan trg . Vukova  ćerka Mina Karadžić bila je slikarka i književnica.

VUKOV SABOR je najstarija i najmasovnija kulturna manifestacija u Srbiji. Posvećena je negovanju uspomene na njegov  život i delo, centralni program se tradicionalno održava u septembru mesecu, u nedelju pre Male Gospojine, u Tršiću a deo programa se realizuje u Loznici, Beogradu i obližnjem manastiru Tronoša u kojem se Vuk neko vreme školovao. U maju mesecu se održava Đački vukov sabor .

Jovan Cvijić – rođen u Loznici 1865.god ,koji se  smatra  utemeljivačem srpske geografije, bio je naučnik i osnivač Srpskog geografskog društva. U oktobru se održava manifestacija            „ Cvijićevi dani“ , posvećena ovom velikanu.

 

Miodrag Mića Popović – rođen u Loznici 1923.god. Bio je akademik, slikar, likovni kritičar, pisac i filmski režiser. U Loznici je  1989.god. otvorena Galerija legat Miće Popovića i Vere Božičković Popović kada je i proglašen za prvog počasnog građanina Loznice . Svake godine u junu mesecu se organizuje manifestacija „ Mićini i Verini dani „

www.ckvkaradzic.org.rs  ,

www.bibliotekaloznica.org.rs