Manastir Tronoša nalazi se 17 km od Loznice, na putu za Valjevo. Osnivanje manastira vezuje se za 1317. godinu i zadužbina je kralja Dragutina i njegove žene Kataline. Ispred manastira nalazi se kapela Svetog Pantelejmona sa česmom devet Jugovića koju je narod Podrinja izgradio u čast Jug Bogdana i njegovih sinova koji su po legendi pred odlazak na Kosovski boj ovde prenoćili i napili se vode sa ovog izvora.

Manastir Čokešina je ženski manastir koji se nalazi u istoimenom selu, u podnožju planine Cer.  Manastir je iz prve polovine 15. veka, a po legendi je zadužbina Miloša Obilića. Ime je dobio po nekadašnjem mačvanskom  vlastelinu Bogdanu Čokeši na čijem je imanju sagrađen.

Crkva Pokrova Presvete Bogorodice se nalazi u današnjem centru Loznice, a nekadašnjem utvrđenju „Loznički grad“. Podignuta je 1873. godine i izgrađena u srpsko-vizantijskom stilu.

Crkva Vaznesenja Gospodnjeg podignuta je na nekadašnjem imanju Vuka Karadžića na Lagatoru u Loznici. Po veličini je treći hram u Srbiji.

Crkva Svetih Apostola Petra i Pavla u Banji Koviljači je podignuta 1975. godine. Pri crkvi je osnovan i hor „Sabor srpskih svetitelja„.

Crkva Svetih Apostola Petra i Pavla u  Lešnici je podignuta 1874. godine.

www.crkvaloznica.org

www.eparhija-sabacka.com