Vuk Stefanović Karadžić – rođen je 1787. godine u Tršiću. Bio je filolog, reformator srpskog jezika, sakupljač narodnih umotvorina i pisac prvog rečnika srpskog jezika. U Loznici su podignuti njegov spomenik i bista, njegovo ime nose i osnovne škole u Loznici i Tršiću, jedna ulica i jedan trg . Vukova  ćerka Vilhelmina Mina Karadžić bila je slikarka i književnica. U Vukovom domu kulture nalazi se galerija koja nosi njeno ime.

VUKOV SABOR je najstarija i najmasovnija kulturna manifestacija u Srbiji. Posvećena je negovanju uspomene na njegov  život i delo. Centralni program se tradicionalno održava u septembru mesecu, u nedelju uoči Male Gospojine, u Tršiću, a deo programa se realizuje u Loznici, Beogradu i obližnjem manastiru Tronoša u kojem se Vuk neko vreme školovao. U maju mesecu se održava Đački Vukov sabor .

Jovan Cvijić – rođen u Loznici 1865. godine, smatra se utemeljivačem srpske geografije. Bio je naučnik i osnivač Srpskog geografskog društva. Svojim geografskim radovima zauzeo je istaknuto mesto među evropskim naučnicima. Ceo svoj život posvetio je izučavanju Balkanskog poluostrva, ispitujući naselja, poreklo stanovništva, etničke i socijalne karakteristike. U oktobru se održava manifestacija „ Cvijićevi dani“ , posvećena ovom velikanu.

 

Miodrag Mića Popović – rođen u Loznici 1923. godine. Bio je akademik, slikar, likovni kritičar, pisac i filmski režiser. U Loznici je  1989. godine otvorena Stalna postavka slika Miće Popovića i Vere Božičković Popović kada je i proglašen za prvog počasnog građanina Loznice. Svake godine u junu mesecu se organizuje manifestacija „ Mićini i Verini dani „

www.ckvkaradzic.org.rs  ,

www.bibliotekaloznica.org.rs