Манастир Троноша налази се 17 km од Лознице, на путу за Ваљево. Оснивање манастира везује се за 1317. годину и задужбина је краља Драгутина и његове жене Каталине. Испред манастира налази се капела Светог Пантелејмона са чесмом девет Југовића коју је народ Подриња изградио у част Југ Богдана и његових синова који су по легенди пред одлазак на Косовски бој овде преноћили и напили се воде са овог извора.

Манастир Чокешина је женски манастир који се налази у истоименом селу, у подножју планине Цер.  Манастир је из прве половине 15. века, а по легенди је задужбина Милоша Обилића. Име је добио по некадашњем мачванском  властелину Богдану Чокеши на чијем је имању саграђен.

Црква Покрова Пресвете Богородице се налази у данашњем центру Лознице, а некадашњем утврђењу „Лознички град“. Подигнута је 1873. године и изграђена у српско-византијском стилу.

Црква Вазнесења Господњег подигнута је на некадашњем имању Вука Караџића на Лагатору у Лозници. По величини је трећи храм у Србији.

Црква Светих Апостола Петра и Павла у Бањи Ковиљачи је подигнута 1975. године. При цркви је основан и хор „Сабор српских светитеља„.

Црква Светих Апостола Петра и Павла у  Лешници је подигнута 1874. године.

www.crkvaloznica.org

www.eparhija-sabacka.com