Вук Стефановић Караџић – рођен је 1787. године у Тршићу. Био је филолог, реформатор српског језика, сакупљач народних умотворина и писац првог речника српског језика. У Лозници су подигнути његов споменик и биста, његово име носе и основне школе у Лозници и Тршићу, једна улица и један трг . Вукова  ћерка Вилхелмина Мина Караџић била је сликарка и књижевница. У Вуковом дому културе налази се галерија која носи њено име.

ВУКОВ САБОР је најстарија и најмасовнија културна манифестација у Србији. Посвећена је неговању успомене на његов  живот и дело. Централни програм се традиционално одржава у септембру месецу, у недељу уочи Мале Госпојине, у Тршићу, а део програма се реализује у Лозници, Београду и оближњем манастиру Троноша у којем се Вук неко време школовао. У мају месецу се одржава Ђачки Вуков сабор .

Јован Цвијић – рођен у Лозници 1865. године, сматра се утемељивачем српске географије. Био је научник и оснивач Српског географског друштва. Својим географским радовима заузео је истакнуто место међу европским научницима. Цео свој живот посветио је изучавању Балканског полуострва, испитујући насеља, порекло становништва, етничке и социјалне карактеристике. У октобру се одржава манифестација „ Цвијићеви дани“ , посвећена овом великану.

 

Миодраг Мића Поповић – рођен у Лозници 1923. године. Био је академик, сликар, ликовни критичар, писац и филмски режисер. У Лозници је  1989. године отворена Стална поставка слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић када је и проглашен за првог почасног грађанина Лознице. Сваке године у јуну месецу се организује манифестација „ Мићини и Верини дани „

www.ckvkaradzic.org.rs  ,

www.bibliotekaloznica.org.rs