Саборско прело – Интерактивне радионице старих заната

Да би допринели садржајнијем програму завршне свечаности Вуковог сабора у Тршићу, ТОГ Лознице је организовала у недељу 17. септембра 2017., поред саборишта, Етно базар и Саборко прело  са интерактивним радионицама старих заната (ткање, вез, грнчарство, калиграфија, опанчарство, пецање..) као и радионицу свирања на традиционалним инструментима са школом фолклора уз максимално ангажовање локалних удружења жена и гостовање гајдаша Милана Вашалића из Кикинде и удружења „Наше руке“ из београда. Организовали смо и богат културно-уметнички програм у којем су наступала културно уметничка друштва са територије нашег Града и гости из Угљевика и Лопара као и концерт Саборске трубе са гостовањем трубачког оркестра из Гуче. Посетиоци Вуковог сабора могли су на етно базару купити производе домаће радиности и рукотворине жена из Лознице, Малог Зворника, Љубовије, Рудог, Зворника, Шапца, Осечине, Ваљева, Крупња као и производе од меда.

Организована је завршна изложба Пустовање у Лозници, за полазнице обуке из пустовања вуне, у којој је ТОГ Лознице такође учествовала. Сертификате је уручила амбасадорка Аустралије лично.

У сусрет Вуковом сабору урађен је велики асортиман сувенира. Посебно истичемо Туристички водич за децу у форми бојанке – БоЛОјанка заштићен ауторским правима ТОГЛ, који је на Саборском прелу промовисан уз ангажовање великог боја полазника дечије школе цртања „Машта башта“ из Лознице.

На Саборском прелу се представио и Креативни курс гитаре из Лознице, наши сликари, књижаре, хуманитарне организације (гостовање удружења „Плава шкољка“ из Београда). Све учеснике и посетиоце смо послужили домаћом храном и пићем као и посебне госте, велику групу планинара који су стигли са јубиларне Гучевске трансверзале – Вукове богазе.