Друга колонија пустовања у Тршићу

У циљу очувања културног наслеђа Србије и развоја знања у традиционалним техникама израде рукотворина одржана је друга по реду колонија пустовања од 9. до 12. фебруара 2022. године у Лозници, у  Научно – образовном културном центру „Вук Караџић“ у Тршићу. Колонија је организована у сарадњи Етно мреже из Београда и Града Лознице, а уз подршку NALED-a и амбасада САД, Канаде и Белгије.

Град Лозница је изабран за место одржавања ове колоније са циљем да она прерасте у традиционалну, на основу дугогодишње партнерске сарадње са Етно мрежом и вредним чланицама удружења жена из Лознице (Удружење пословних жена „Креативна визија“, Удружење „Мина Караџић“ и Удружење „Ризница“).

Колонија је одговор на велику заинтересованост да се организује програм усавршавања жена из занатских удружења која се баве пустовањем, а управо Лозница нуди јединствене могућности за развој вештина, размену знања и афирмацију за све произвођаче и удружења која се посвећено баве пустовањем.

Колонија настоји да анимира локалну заједницу, републичке институције, медије и међународне партнере да се активно укључе у промоцију и очување традиционалног наслеђа и рукотворина. Колонија у Лозници је окупила одабране чланове репрезентативних удружења и задруга из целе Србије који су присуствовали стручном предавању  „Хармонија боја“  које је одржала Ангелина Марковић мастер дизајнерка текстила. У практичном делу програма учесници су техником пустовања креирали венац од чак 500 лоптица. Практичан рад се обавио уз надзор чланица Удружења пословних жена „Креативна визија“.

Учесници су имали прилику да упознају обичаје и знаменитости ове средине кроз културни програм и боравак у Лозници, а такође су имали прилику и да се упознају са туристичким потенцијалима и производима Лознице кроз обилазак града и манастира Троноша у организацији Туристичке организације града Лознице.

Колонију су посетили амбасадор Белгије Адам Коен, амбасадор Финске Кимо Лахдервита, амбасадор Швајцарске Урс Шмид, супруга амбасадора Канаде Валери Лејн  у пратњи градоначелника Лознице Видоја Петровића.