Награда за филм „Лилање у Лозници“ – ZAGREB TOURFILM FESTIVAL

Туристичка организација града Лознице добила је специјалну награду у категорији етнографија и друштво за филм „Лилање у Лозници“ на Међународном фестивалу туристичког филма у Загребу (Zagreb Tourfilm Festival) који је одржан од 12. до 15. октобра 2022.

Овај фестивал награђује филмове и аудиовизуелне продукције које промовишу туризам, и окупља туристичке стручњаке и све оне који воле да истражују дестинације широм света. Припада Међународном комитету фестивала туристичког филма – CIFFT чији рад подржава Светска туристичка организација – UNWTO.

За нас је велика част да смо се нашли у званичној селекцији туристичких филмова из целог света (106 филмова из 31 земље света, конкурисало је више од 250 филмова) који су приказани у току фестивала у KAPTOL BOUTIQUE CINEMA. Свечана додела награда организована је у хотелу Еспланаде, нама је награду уручила директорка фестивала, Споменка Сарага лично.

Филм „Лилање у Лозници“ је већ био у званичној селекцији на седам међународних фестивала туристичког филма (Међународни фестивал туристичког филма у Црној Гори, Међународни фестивал туристичког филма у Газиантепу, Турска, Међународни фестивал туристичког филма у Загребу, Хрватска, Фестивал уметничког и туристичког филма, Португалија, Фестивал туристичког филма, Аморгос, Грчка, Филмски фестивал, Лондон, Велика Британија, Међународни фестивал туристичког филма, Сарајево, БиХ, Мeђународни фестивал туристичког и еколошког филма – СИЛАФЕСТ) на којима смо освојили 2 награде на Међународном фестивалу туристичког филма у Газиантепу у Турској и на Међународном фестивалу туристичког филма у Црној Гори, а ова у Загребу је трећа. Тизер филма се може погледати на линку https://www.youtube.com/watch?v=byqLQ4InKzE

Учествовање на оваквим фестивалима има огроман значај за промоцију туристичких потенцијала и туристичких производа као и самог града Лознице.