Примопредаја јадарских ношњи фолклорним ансамблима КУД-а „Караџић“

У организацији Туристичке организације града Лознице, а у сарадњи са женама из Удружења „Мина Караџић“ и Центром за културу „Вук Караџић“ Лозница урађена је нова јадарска ношња за млађи и извођачки фолклорни ансамбл КУД „Караџић“, по 12 комплета (мушке и женске, укупно 48 ношњи).

Иницијатива је потекла од ТОГ Лознице, пре пар година, са жељом да се помогне рад удружења који су живи чувари наше традиције (Удружење „Мина Караџић и КУД „Караџић“) а у сврху подизања квалитета промотивних наступа, да се град Лозница представи на репрезентативан начин на разним манифестацијама, у медијима и пред туристима. Уз снажну подршку руководства Града на челу са Градоначелником Видојем Петровићем ова идеја је кренула у реализацију.

Током 2019. и 2020. године жене из Удружења „Мина Караџић“ (Милојка Лаловић, Ангелина Антонић, Јованка Игњатовић и Љиљана Максимовић) су ангажоване за јавне радове и том приликом израдиле ове ношње примењујући традиционалне технике за израду рукотоворина: пуни вез, вез покрстице, ткање и плетење. Материјали који су коришћени за израду су природни и лаки за одржавање. Њих је обезбедила Туристичка организација града Лознице. Кројење и шивење је радио Вук Караклић, дугогодишњи члан фолклорне секције КУД-а „Караџић“.

Све је рађено у сарадњи са Центром за културу „Вук Караџић“, односно Маријом Шћекић Марковић која је етнолог антрополог запослена у тој установи, а која је са својим стручним саветима око технике израде и избора јадарског мотива употпунила нашу идеју и квалитет израде.

Јадарска ношња је сачињена од белине (кошуља, панталоне, сукња, сукњица и марама), појаса, прегаче, чарапа и зубуна. Белина је сашивена од шифона, прегаче од плиша и тканице, чарапе су плетене од двопређене вуне, зубун од беле чоје са украсима од црног и црвеног гајтана, појасеви су исткани од памука и вуне.

Ове ношње, укупне вредности преко милион динара, су уједно и поклон КУД-у „Караџић“ поводом обележавања 170 година постојања.