Прва колонија пустовања у Лозници

У циљу очувања културног наслеђа Србије и развоја знања у традиционалним техникама израде рукотворина одржаће се прва по реду колонија пустовања од 8. до 11. фебруара 2021. године у Лозници, у  Научно – образовном културном центру „Вук Караџић“ у Тршићу. Колонија се организује у сарадњи Етно мреже из Београда и Града Лознице, а уз подршку NALED-a и амбасада САД, Канаде и Белгије.

Град Лозница је изабран за место одржавања ове колоније са циљем да она прерасте у традиционалну, на основу дугогодишње партнерске сарадње са Етно мрежом и вредним чланицама удружења жена из Лознице (Удружење пословних жена „Креативна визија“, Удружење „Мина Караџић“ и Удружење „Ризница“).

Колонија је одговор на велику заинтересованост да се организује програм усавршавања жена из занатских удружења која се баве пустовањем, а управо Лозница нуди јединствене могућности за развој вештина, размену знања и афирмацију за све произвођаче и удружења која се посвећено баве пустовањем.

Колонија настоји да анимира локалну заједницу, републичке институције, медије и међународне партнере да се активно укључе у промоцију и очување традиционалног наслеђа и рукотворина. Колонија у Лозници ће пре свега окупити одабране чланове репрезентативних удружења и задруга из целе Србије који ће присуствовати стручним предавањима од стране етнолога и археолога Центра за културу „Вук Караџић“ Лозница о задатом јадарском мотиву који ће бити примењен у радовима ове колоније, а у практичном делу програма учеснице ће техником пустовања стварати подметаче од којих ће најбољи бити награђени признањима. Практичан рад се обавља уз надзор чланица Удружења пословних жена „Креативна визија“. Програм ће обухватити и радионицу психолошког оснаживања жена „Предузимљива и своја“ са циљем личног развоја који треба да подстакне њихово економско напредовање и друштвену афирмацију.

Учеснице ће имати прилику да упознају обичаје и знаменитости ове средине кроз културни програм и боравак у Лозници, а такође ће имати прилику и да се упознају са туристичким потенцијалима и производима Лознице кроз обилазак града у организацији Туристичке организације града Лознице.

Планирана је дипломатска посета од стране амбасада међународних партнера на овом пројекту или њихово онлајн укључивање.

Колонија ће бити организована у складу са важећим епидемиолошким мерама.