Филм „Лилање у Лозници“ освојио награду на Међународном фестивалу туристичког филма у Турској

Филм „Лилање у Лозници“ у продукцији Туристичке организације града Лознице, награђен је на Међународном фестивалу туристичког филма у Газиантепу, Турска.

На свечаној церемонији, 17. јуна 2022. уз присуство бројних званица из света филма и интернационалних медија, додељена нам је 2. награда у категорији документарног филма.

Наше представнице су биле Ксенија Радичевић, запослена у ТОГ Лознице и Ивана Аничић, задужена за графички дизајн филма и визуелни идентитет фестивала ЛилаЛо.

Овај туристички филм у документарној форми приказује народни обичај лилања у Лозници данас као значајни део нашег нематеријалног културног наслеђа (уписан је у Национални регистар нематеријалног културног наслеђа Републике Србије) и настанак ЛилаЛо фестивала који постаје нови бренд града Лознице. Рађен је (снимање и постпродукција) претходне две године (2020. и 2021) са циљем да промовише туристичке потенцијале и приказивањем на међународним филмским фестивалима привуче туристе из целог света да дођу у наш град. Титлован је на енглески језик и премијерно приказан на свечаном отварању четвртог ЛилаЛо фестивала, 9. јула 2021. године.

Лилање је народни обичај паљења лила (које се праве од коре дивље трешње или брезе на лесковом штапу) уочи Петровдана, празника који је увек истог датума, 12. јула, а лилање се одвија 11. јула у вечерњим сатима. Овај древни народни обичај живи у Лозници и данас, а може се видети на бројним локацијама у градским и руралним подручјима. Лиле се пале уз велике обредне ватре на местима где се народ окупља, на трговима, раскршћима и у том колективном чину највише учествују деца и млади. Лилање је и забавног карактера јер се том приликом учесници веселе уз народну песму и игру. Сам догађај паљења лила је сценски спектакл, визуелна импресија игре са пламеном.

У филму је приказан цео ритуал, од начина израде лила до самог чина лилања, као и пратећи обичаји: састанак, коло за дукат, постављање крстова од времена и прављење сира сирца. Укључује и сегменте који су снимани током фестивала ЛилаЛо који је управо посвећен том народном обичају аутентичном за град Лозницу, а одржава се на разним туристичким локалитетима и промовише туристичке садржаје.

Саговорници  у овом филму били су : Снежана Перић – директор ТОГ Лознице, Марија Шћекић Марковић – етнолог, кустос у Музеју Јадра, Драган Бајић – свештеник у Цркви светих апостола Петра и Павла у Бањи Ковиљачи , Верица Миливојевић – произвођач сирца и Жељко Лазаревић – лила мајстор.

КРЕАТИВНИ ДИРЕКТОР  – Снежана Перић, КОНЦЕПТ И РЕЖИЈА  – Сташа Петровић, СНИМАТЕЉИ – Александар Обрадиновић , Томислав Ивановић  ДРОН – Михаило Спаић МОНТАЖА И КОЛОР КОРЕКЦИЈА – Ђорђе Станковић РЕДИТЕЉ У МОНТАЖИ – Петар Петровић  МУЗИКА – Марко Луис, ДИЗАЈН ЗВУКА – Павле Перић  НАРАТОР – Зоран Деспотовић, ГРАФИЧКИ ДИЗАЈН – Ивана Аничић, ПРЕВОД – Милан Марковић

ПРОДУКЦИЈА – Туристичка организација града Лознице