Тршић ће представљати Србију на такмичењу за избор најбољег туристичког села на свету

Тршић је другу годину за редом изабран за једно од три села која ће представљати Србију на такмичењу за избор најбољег туристичког села на свету. Ову одлуку је донела комисија Министарства трговине, туризма и телекомуникација на чијем је конкурсу Туристичка организација града Лознице кандидовала Тршић. Избор за најбоље село организује Светска туристичка организација Уједињених нација (UNWTO).

https://mtt.gov.rs/vest/36558/trsic-zdrelo-i-bela-voda-predstavljace-srbiju-na-konkursu-za-najbolje-turisticko-selo-svetske-turisticke-organizacije.php

Село Тршић налази се на 7 километара од Лознице и родно је место Вука Стефановића Караџића, реформатора српског језика и писма. У оквиру села налази се Знаменито место Тршић, комплекс, кроз који протиче речица Жеравија и представља својеврстан музеј на отвореном са изразитом културном и туристичком вредношћу. У њему се налазе Музеј језика и писма, Галерија, Музеј Вукових сабора, Кућа писаца, Гостинска кућа, црква брвнара Светог Архангела Михаила, вајати у којима су смештене радионице за старе занате и калиграфска радионица. Као посебна целина у оквиру комплекса издваја се Вуково имање на ком се налази Вукова спомен кућа, са помоћним зградама. Тршић је највише посећен за време традиционалних манифестација – Вуков сабор и Ђачки Вуков сабор и у време ђачких екскурзија. Током лета и викендом то је омиљено излетиште Лозничана и других љубитеља природе и Вуковог дела.

Република Србија је 1979. године прогласила Вукову спомен кућу непокретним културним добром од изузетног значаја, а одлуком Владе Републике Србије, кућа Вука Караџића са околином је проглашена за знаменито место 2002. године. У јулу 2019. године Влада Републике Србије донела је уредбу о проглашењу предела изузетних одлика „Културни предео Тршић-Троноша“. Предео изузетних одлика „Културни предео Тршић-Троноша“ стављен је под заштиту да би се очувала непокретна културна добра, природне вредности, специфична конфигурација терена и регионална различитост карактера предела, а због јединственог споја природних и створених вредности, издвојени локалитети су посебно вредне амбијенталне целине.

Вуков сабор је најстарија културна манифестација у Србији. Посвећена је неговању успомене на његов живот и дело. Централни програм се традиционално одржава у септембру месецу, у недељу уочи Мале Госпојине у Тршићу. У Тршићу се одржава и Ђачки Вуков сабор, Међународна мултимедијална студентска ликовна колонија, Дан матерњег језика, Колонија пустовања, фестивал „ЛилаЛо“, такмичење „Бркови по Вуку“, Међународни фестивал фолклора, фестивал „На раскрсници“, Еко камп, Покрени точак здравља, Трејл трка, Дан музеја језика и писма, Првомајски уранак, трансверзала „Вукове богазе“, Саборско прело.

Центар за културу „Вук Караџић“ Лозница, који управља овим подручјем, имплементирао је аудио водич апликацијудоступну на Google play и Apple store, путем које туристи скенирају QR кодове на објектима у Знаменитом месту Тршић и информишу се о нашој традицији и култури. Такође, цео простор је покривен бесплатном wi-fi зоном.

http://www.ckvkaradzic.org.rs/cir/index.php

Угоститељски објекти су спојили традиционално и модерно и нуде гостима, поред услуга смештаја и исхране, додатне садржаје као што су школа јахања, анимације за децу, сауна, базен, шетње кроз шуму, излете, организацију кампова, еколошке активности и др.

У Тршићу свакодневно ради Туристички инфо центар, сувенирнице и Етно базар на коме локално становништво продаје сувенире и традиционалне производе. Редовно се организују и радионице старих заната: ткање, пустовање, вез, златовез и др.

Село Тршић има значајну улогу у промоцији образовања, едукацији и развоју вештина младих. У Научно образовно културном центру „Вук Караџић“ одржава се велики број семинара, научних скупова и радионица: камп Филхармоније младих „Борислав Пашћан“ из Београда, Етнолошки камп за студенте Филозофског факултета Универзитета у Београду, научни скуп „Савремена српска фолклористика“, интеркатедарске конференције, обуке за лекторе, летње радионице (историја српског језика, фолклористика и лингвистика). Републичко такмичење из српског језика и језичке културе традиционално се одржава у Вуковој спомен школи у Тршићу.

Научно образовно културни центар „Вук Караџић“ налази се у Тршићу и нова је установа коју је основала Влада Републике Србије са циљем да постане научно истраживачка станица, пре свега за српски језик, али и за све друштвене и хуманистичке науке. Центар поседује 144 лежаја, гостима је на располагању интернет сала, а за потребе семинара, састанака и радионица постоје две сале капацитета 40 и 80 места.

Тршић располаже са бројним смештајним капацитетима – етно села, конаци, туристичка сеоска домаћинства и угоститељским објектима за исхрану који углавном нуде традиционална јела из домаће кухиње.

До Тршића вас воде савремене саобраћајнице са двојезичном туристичком сигнализацијом.

Туристичка организација града Лознице је снимила нови промотивни филм о Тршићу током припрема за кандидатуру за најбоље туристичко село на свету.

https://www.youtube.com/watch?v=iG1WR7-y4OM